دانستنی های پزشکی

خانه دانستنی های پزشکی

دانستنی های پزشکی

هنگامی که از پرتوهای ایکس و دیگر پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری یا عملکرد غیر نرمال بدن کمک می گیرند را تصویربرداری پزشکی می گویند

دانستنی های سلامت و گامهایی به سوی سلامتی:


سالانه در اثر ابتلا به سرطان تعداد زیادی از مردم جان خود را از دست می دهند حداقل پنجاه درصد از سرطانها از طریق آموزش و زندگی سالم و برنامه های  غربالگری حافظ سلامتی همگانی قابل پیشگیری هستند. رعایت توصیه های زیر به سلامت افراد کمک می کند:

1-سیگار نکشید. سیگار عامل سی درصد سرطان ها است در افراد سیگاری خطر ایجاد سرطان ریه بسیار زیاد است.

کشیدن سیگار رابطه مستقیمی با سرطانهای  دهان، گلو، حنجره، رحم، پانکراس، مری، روده و دستگاه گوارش دارد.

2-تغذیه مناسب داشته باشید و میوه و سبزیجات مصرف کنید.

نتایج پژوهش ها نشان دهنده ارتباط انواع سرطانها با رژیم غذایی را دارد مواد غذایی حاوی چربی، گوشت قرمز وماهی های دود زده و نمک زده و نگهدارنده های مواد غذایی نظیر نیتریتها و مواد غذایی کپک زده خطر ایجاد سرطان را افزایش می دهد.

3- به طور منظم ورزش نموده و فعالیت بدنی داشته باشید چاقی از عوامل خطر پذیر  ایجاد سرطان از جمله پستان، کیسه صفرا و رحم است.

4-از تماس طولانی مدت و بدون حفاظ نور خورشید بپرهیزید. سرطان پوست شایع ترین سرطان ها است که ارتباط مستقیم با تابش نور خورشید دارد.

5- برنامه های غربالگری و پایش سلامت را پیگیری کنید چرا که تمام افراد حتی با زندگی سالم نیز در معرض ابتلا به انواع بیماری ها هستند و بسیاری از سرطانها و بیماریها تنها با روشهای ازمایشگاهی معاینه و تصویربرداری مشخص می شوند.

بنابراین توصیه می شود زنان  برای معاینه پستان و ماموگرافی و ازمایشات پاپ اسمیر و دیگر ازمایشات دستگاه گوارش به پزشک مراجعه کنند و مردان برای ازمایشات پروستات، بیضه، سونوگرافی وغربالگری های دستگاه گوارش به پزشک مراجعه کنند.

6-در صورت وجود هرگونه علایم غیر طبیعی در وضعیت سلامت خود به پزشک مراجعه کنید چرا که تشخیص زود هنگام باعث درمان بهتر و راحت تر می شود.  مثل اسهال،وجود خون در مدفوع،یبوست،زخمی که دیر درمان شود تغییر اندازه خالها،ایجاد توده و....را جدی بگیرید.


ام اس چیست؟

بیماری ام اس بیماری مزمنی است که با درگیری نواحی مختلف سیستم عصبی مرکزی موجب بروز علایم بالینی متفاوت می شود و در دراز مدت می تواند منجر به درجات مختلفی از ناتوانی گردد.شیوع بیشتر این بیماری در سنین بیست تا چهل سالگی است و زنان بیشتر از مردان درگیر این بیماری هستند.

مکانیسم اصلی این بیماری پدیده خود ایمنی و تخریب میلین یا لایه پوشش سلولهای عصبی  است عوامل زیادی مثل ژنتیک،منطقه جغرافیایی زندگی، عفونتهای ویروسی و فشارهای روحی را در پیدایش آن تاثیرگذار می دانند.وجه مشخص بیماری ام اس وجود پلاکهای متعدد در بافت سفید مغز ونخاع می باشد در این پلاکها میلین به صورت کامل یا ناقص از بین رفته است.

تشخیص: هیچ یک از آزمونهای آزمایشگاهی و تصویر برداری به تنهایی قادر به تشخیص صددر صد ام اس نیستند و مجموعه ای از آزمایشها و یافته های بالینی و تصویر برداری تشخیص را امکان پذیر می کند.

قبل از ام آر آی هیچ روش تصویربرداری قادر به تشخیص بیماری ام اس نبوده است.

علاِیم:

تخریب سلولهای عصبی وهمچنین محل آسیب در مغز عوارض متفاوت دارد به عنوان مثال  التهاب عصب بینایی کاهش دید و تاری دید را به همراه دارد.

بارداری:میزان عود این بیماری در طی سه ماهه سوم بارداری کاهش می یابد. بسیار از مطالعات افزایش میزان عود را در شش ماهه اول بعد از زایمان نشان داده اند روی هم رفته به نظر نمی رسد بارداری اثر دراز مدتی روی دوره بیماری یا میزان ناتوانی حاصل از آن داشته باشد.

مسایلی که باید بیماران ام اس بدانند:

فعالیت شدید باعث افزایش دمای بدن می شود و از فعالیت شدید باید اجتناب کرد گرما هدایت عصبی را مختل می کند.

حمام اب داغ نگیرید

استرس و فشار روحی را کم کنید. وزن متعادل داشته باشید.پیاده روی و ورزش ملایم و شنا در آب ملایم داشته باشید ورزشهای هوازی انجام دهید. خواب خوب داشته باشید.آرامش داشته باشید.به پزشک خود اعتماد کنید.

توده های پستان:

سرطان پستان ناشی از رشد غیر طبیعی سلولهای پستان است یکی از شایع ترین بیماری های زنان است و در عین حال یکی از قابل درمان ترین سرطان ها است.

علایم سرطان پستان:

وجود توده شایع ترین علامت سرطان است که توسط بیمار و یا  توسط پزشک یا به وسیله تصویر برداری یا مامو گرافی یا ام  آر آی و سونوگرافی تشخیص داده می شود.

ترشح  از نوک پستان تغییرات پوست پستان به صورت فرو رفتگی و یا کشیدگی پوست پستان بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل تغییر اندازه پستان و..

روش تشخیص:

معاینه بالینی سونوگرافی ماموگرافی و ام آر آی  ازمایش خون ، بیوپسی و نمونه برداری از روشهای تشخیص این بیماری هستند.

درمان:  رادیو تراپی،شیمی درمانی و جراحی به صورت محدود و یا برداشتن کل پستان می باشد.


حمله قلبی چیست؟

حمله قلبی عامل اول رتبه مرگ و میر در ایران است از انجا که بیشتر این مرگ و میرها به علت بیماری های عروقی شریان کرونر قلبی می باشند آگاهی در مورد بیماری های کرونر قلبی مهم است.

برخی حملات قلبی ناگهانی و شدید هستند اما اکثر آنها به آهستگی آغاز می شوند و با درد ناراحتی خفیفی همراه هستند.

برخی علایم حمله قلبی بدین شرح هستند:

1-احساس ناراحتی فشار یا درد  در مرکز قفسه سینه که بیش از چند دقیقه به طول کشیده باشد و یا رفع شده باشد و دوباره برگردد.

2-احساس درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو،پشت گردن،فک و معده

3- تنگی نفس با و بدون احساس درد در قفسه سینه و..

4-سایر علامتها مانند تعریق سرد تهوع یا سبکی سر

5- اگر در منزل یا محل کار دچار علایم حمله قلبی شدید بیش از پنج دقیق صبر نکنید و سریع درخواست کمک و آمبولانس از مرکز 115 نمایید.

چه چیزی باعث حمله قلبی می شود؟

یک حمله قلبی بیشتر زمانی رخ می دهد که جریان خون به ناحیه از قلب قطع و یا خیلی کم شود این حالت اغلب بدین دلیل رخ می دهد که سرخرگهای تامین کننده خون عضلات قلب  به دلیل رسوب چربی  کلسترول بالا و سایر مواد که پلاک نامیده می شود به تدریج ضخیم تر و سفت تر و تنگ تر می شود.اگر پلاک جدا شود و لخته خون تشکیل گردد جریان خون دچار اختلال می شود و حمله قلبی رخ می دهد و کم کم عضله قلبی مربوطه دچار کم خونی می گردد و از بین می رود هر چه مدت انسداد بیشتر و طولانی تر باشد احتمال برگشت عضله وکمتر خواهد بود و آسیب بیشتر است.

چگونه می توان از بیماری های قلبی عروقی وحمله قلبی پیشگیری کرد:

حتی اگر الان مبتلا به بیماری قلبی هم هستید اقدامات زیادی به سلامتی قلب شما کمک خواهد کرد.

1-سیگار نکشید و از افراد سیگاری دوری کنید.

2- فشار خونتان را همیشه کنترل کنید

3-از یک رژیم غذایی  سالم حاوی مقادیر پایین چربی اشباع  چربی ترانس کلسترول ونمک استفاده کنید.

4- دست کم سی دقیقه در بیشتر روزهای هفته ورزش کنید.

5- وزن خود را درسطح سالم کنترل کنید.

6.به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید.

7-بیماران دیابتی قند خود را همیشه کنترل کنند.

روشهای تصویربرداری تشخیصی بیماری های قلبی؟

امروزه از انواع روشها از نوار قلب گرفته تا آنژیوگرافی و سی تی آنژیو گرافی و اکو  و ام آر آی  قلب و  پزشکی هسته ای برای  تشخیص بیماری های قلبی کمک می گیرند.

سی تی آنژیو روشی کاملا کم خطر برای بررسی عروق قلبی است که امروزه حتی برای پایش بیماری های عروق قلبی نیز استفاده می شود.




تمام حقوق مادی و معنوی برای مرکز جامع تصویربرداری پزشکی اکسین اهواز محفوظ است.